29 czerwca 2012

Kuru fasulye - turecka zupa fasolowa

Jest to moja ulubiona zupa. Nigdy nie lubiłam fasolówki w Polsce, a tę pokochałam od razu. Robi się bardzo prostu i smakuje rewelacyjnie!

Składniki dla 3-6 osób:

2 duże pomidory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2 szklanki fasoli białej (mniejszej niż nasz polski Jaś)
sól, pieprz - po płaskiej łyżeczce od herbaty
1 łyżka stołowa cumin - kminu rzymskiego
1 łyżeczka od herbaty czerwonej słodkiej papryki (łagodny nie ostry)
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa koncentratu z papryki ( w Polsce chyba tego nie ma, więc można dodać więcej słodkiej papryczki w proszku)

Przygotowanie:

Namaczamy fasolę na noc, na dzień przed gotowaniem.
Kolejnego dnia:
Cebule i czosnek drobno posiekać i udusić na oleju w dużym garnku, gdzie będziemy gotować zupę.
Następnie dodać posiekane w kostkę pomidory, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić przez 10 min. Następnie dodać przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, papryczkę oraz po łyżce koncentratu pomidorowego i pasty z papryki. Dokładnie wymieszać, podgotować 2 minuty i wsypać namoczoną fasolę, wymieszać. Ustawić ogień na średni, dolać 1 litr wrzątku i gotować aż fasolka będzie miękka - ok 45-60 min pod przekryciem co jakiś czas mieszając.
Podawać z chlebem i jogurtem (opcjonalnie). Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Chętnie wypróbuję, jak obecne okropne upały zelżeją... ;) Na razie najlepsze danie to zimny napój... ;)

    Pozdrowienia od Sol

    OdpowiedzUsuń