6 kwietnia 2012

Wesołych Świąt wszystkim!

Moi drodzy, opuściłam się w blogowaniu, ale powracam po tej długiej przerwie do pisania. Na wstępie życząc Wam wszystkim Wesołych Świąt Wielkiej Nocy i mokrego dyngusa!!! Udanych rodzinnych spotkań i dużo wspaniałości!!!






Tutaj Wielkanoc obchodzona jest tylko po greckiej stronie. W tym roku przypada ona  dopiero za tydzień. Grecy będą wtedy masowo przyjeżdżać na turecką stronę w celach pielgrzymkowych. Szczególnie do położonego na samym końcu wyspy klasztoru pw. św. Apostoła Andrzeja oraz do innych mniejszych kościołków. Przygotowuję święta w tym roku, na tyle na ile mogę, czyli na możliwości dostania tu składników moich potraw, plus zawsze jest to co przywiozłam teraz w walizce z Polski. W zeszłym roku o tej porze byłam w Polsce, także to są drugie moje święta Wielkanocne, pierwsze  obchodziłam dwa lata temu tutaj i też było bardzo uroczyście. Miałam zaproszonych gości, podobnie jak i w tym roku również nie będziemy sami z mężem na Wielkanoc. Mój mąż, mimo, że jest innego wyznania i do tego nie praktykujący zupełnie, bardzo lubi celebrować wszystkie polskie święta. 
Za to ja tureckich świąt prawie w ogóle nie znam, bo nie obchodzimy, pytałam męża czy by może nie chciał, ale stwierdził, że po co, skoro tutaj na wyspie prawie nikt ich nie obchodzi, a jeśli już to świętowanie zupełnie nie jest takie jakie powinno być, jakie jest np w Turcji (m.in post, specjalne potrawy, wizyty w meczetach itd).
Bardzo dziękuje wszystkim, którzy komentują moje posty, oraz tym, którzy piszą do mnie emaile z życzeniami sukcesu, z pytaniami, z zachwytami. Dziękuję i jestem pod wrażeniem ile osób popiera moje blogowanie i ile osób jest  zadowolonych z powstania tego bloga. Z tego co wiem, to pierwszy i jedyny blog o tej części Cypru, co mnie jeszcze bardziej zmotywowało do pisania. Zatem po świętach napisze kilka postów m.in o tym jak przebiegło nadanie mi obywatelstwa, o kosmetykach tutejszych (co warto, a czego nie warto kupować będąc tutaj), o kolejnych przepisach kulinarnych. Pozdrawiam Was w ten świąteczny czas i wracam do pieczenia i pichcenia :)