21 stycznia 2014

Chateau St. Hilarion - wino z Cypru Północnego

Cypr ma około 5000 lat historii wytwarzania wina. Jednak postrzeganie jakości wina produkowanego jest zwykle bardzo niskie. Mówi się, że warunki pogodowe na Cyprze nie wpływają na jakość produkcji wina.Mustafa Seyfi, właściciel win "St. Hilarion" był jednak zdeterminowany na tyle, aby udowodnić, że ten pogląd jest nieprawidłowy. Po latach szczegółowych badań i doradztwa z międzynarodowymi konsultantami wina, wieś ​​Gecitköy, została uznana za jeden z najciekawszych obszarów Cypru i została podjęta decyzja, aby zlokalizować tam winnicę.Wyspa ma wiele lokalnych odmian winogron, w tym Mavro i Xynisteri, ale nie nadają się one do produkcji win wysokiej jakości. Zdecydowano się więc, na sprowadzenie niektórych z najlepszych międzynarodowych odmian winorośli takich jak: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay i Semillon. Winorośle zostały posadzone według najnowszych technik winiarskich i roczna uprawa tego programu opiera się na ograniczeniu wydajności, ale za to poprawy jakości win.

Zakład produkcji wina posiada sprzęt " State of the Art ", w którym temperatura jest odpowiednio kontrolowana, a najwyższej jakości kadzie fermentacyjne zostały przywiezione aż z Włoch wraz z wszystkimi innymi niezbędnymi sprzętami niższego szczebla. 


Mustafa, stwierdza, że​​ najważniejszym składnikiem jego produkcji wina, jest wiedza , a on w tym celu odwiedził wiele światowych, klasycznych regionów winiarskich i jest wspierany przez konsultantów - ekspertów z Wielkiej Brytanii i RPA. Doświadczeni, wykwalifikowani technicy, szkolą miejscowych w jego winnicy, dając im niezbędne umiejętności i tworzą tym samym lokalne zatrudnienie.
Zajęło około 14 lat, aby doprowadzić winnicę do poziomu jaki jest teraz. Jednakże są cały czas podejmowane nowe inwestycję. Główna winnica w Gecitköy, zajmuje powierzchnię około 50 donum (1 donum = 1000m2 - przyp.red.) i po początkowej orce całej powierzchni, został utworzony system nawadniający. W takim gorącym klimacie jest ważne, aby winorośl została odpowiednio nawodniona, ale pozostawała jednocześnie w cieniu, dzięki temu otrzymuje się zrównoważone winorośle, o owocach najwyższej jakości nadające się do produkcji win. Główne winorośle wybrane do wina "Chateau St. Hilarion", są najlepszymi klonami odmian międzynarodowych , w tym Cabernet Sauvignon i Shiraz. Ponadto znajdują się małe nasadzenia wielu innych odmian czerwonych takich jak: The Reds, Merlot , Mourvèdre , Cinsault , Grenache i białych m.in. Chardonnnay , Semillon i Chenin Blanc.

 


Obecnie mamy jedenaście rodzajów win "St. Hilarion", wśród nich są wina stołowych, które oferują wina czerwone, białe i różowe-wszystkie w konkurencyjnych cenach. Kontynuując rozwój firmy Mustafa Seyfi ma nowe plany inwestycyjne m.in. marzy o otwarciu gorzelni do produkcji wysokiej jakości wyrobów spirytusowych. Kolejnym krokiem firmy było niedawne otwarcie mikro browaru "Lwie serce - Lion's Heart". W tym roku wyprodukowano pięć różnych butelek piwa o bardzo dobrej jakości. Piwa te są produkowane z najwyższej jakości słodu i chmielu przywożonego z Wielkiej Brytanii.
"Wina Przylądka Catalkoy - Cape Wines  of Catalkoy"- to dystrybutor, który przez wiele lat koncentrował się tylko na sprzedaży i marketingu win południowoafrykańskich, został powołany do dystrybucji win "St Hilarion" oraz piw "Lion's Heart" w pełnym zakresie. Te piwa i wina stają się bardziej dostępne w całej części północnej wyspy, a degustacje tych produktów stały się stałym elementem działań promocyjnych dla tych produktów. Jack Lobb z "Cape Wines" zachęca do kontaktów w zakresie organizacji degustacji i dystrybucji win oraz piw. Chętni mogą kontaktować się telefonicznie pod nr tel.: (00 90) 533 842 6457 lub pisząc  e-mail na adres: capewinesjacklobb@gmail.com.







Post powstał dzięki uprzejmości p.
Jack'a Lobb'a.


źródło zdjęć: Google Images