17 grudnia 2011

Pomarańczowo

Sezon na pomarańcze, mandarynki i cytryny trwa w najlepsze. Świeże, prosto zerwane z drzewa, z listkami zielonymi mandarynki i pomarańcze można przerobić na różne sposoby np na pomarańczową tartę, na sok, na dżem, ale przede wszystkim na kandyzowaną skórkę, którą potem można wykorzystać do ciast i deserów przez cały rok. Ja już zrobiłam litrowy słoik i wyszło rewelacyjnie! Lepszy smak niż ta wysuszona ze sklepu tzw gotowa, po , której zawsze miałam problemy z żołądkiem (odbijała się).
Oto prostu przepis jak ją zrobić -
akurat zdążycie przed świętami  :)

Składniki na jeden słoik litrowy, lub kilka mniejszych:
  • 4 pomarańcze
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
Przygotowanie:

Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry krojąc nożem od góry owocu do dołu (tzw wertykalnie). Obraną skórę przełożyć do miski z zimną wodą i odstawić na 24h. Po tym czasie wymienić wodę i zalać skóry pomarańczy ponownie zimną wodą - odstawić na 24h.
Następnie do garnka wlać 2 szklanki wody i wsypać 2 szklanki cukru kryształu, doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.
Skórki pomarańczy  pozbawić białego środka - im więcej zeskrobiemy tym lepiej - skórka wtedy będzie mniej gorzka! Następnie kroimy skórkę w paseczki lub jeśli ktoś woli w kostkę.


Wszystko wrzucamy do garnka z syropem cukrowym i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30 min. Po tym czasie odstawiamy na kilka godzin, a następnie znowu gotujemy przez 30 min. 


Skórka po ugotowaniu ma być miękka i szklista. Słoik(i) umyte i wyparzone wraz z pokrywkami zapełniamy ostudzona uprzednio skórką, a następnie zalewamy całym syropem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy w chłodne, ciemne miejsce - ja tutaj przechowuję mój słój w lodówce. 
Skórka po ugotowaniu:

Syrop pełni rodzaj konserwantu i dzięki temu skórkę możemy wykorzystywać przez cały rok, bo nie jest ona sucha, tylko cały czas miękka, smaczna i świeża.


Smacznego!!! A tu znajdziecie przepis na konfiturę z pomarańczy, swoją drogą blog rewelacyjny - polecam wszystkim piekącym - zamierzam wypróbować przepis po nowym roku :) Konfitura z pomarańczy - przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz