22 czerwca 2011

Z cyklu szefowa kuchni poleca ...

Dzisiejszym daniem dnia jest...Dolma, czyli faszerowane warzywa. Występuje to również w wersji o potocznej nazwie Sarma - faszerowane liście winogron (Etli yaprak dolması). Nie robiłam ich jeszcze nigdy, jakoś mąż nie ma "ochoty" ich jeść, woli faszerowane warzywka, dlatego dzisiaj Dolma z warzyw.
Oto prosty przepis ze składników, które dostaniemy w każdym porządnym sklepie czy bazarku:

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
1 filiżanka ryżu
1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
2 cytryny
sól, pieprz
2 łyżki stołowe suszonej mięty
1 łyżka stołowa posiekanej natki z pietruszki
2 pomidory - drobno posiekane
1 średnia cebula - drobno posiekana
warzywa do faszerowania: pomidory, papryki kolorowe, cebule, bakłażany, cukinie, kapusta biała.

Uwaga! Na 0,5 kg mięsa potrzeba około 6 dużych pomidorów, 10 średnich papryk! Cebule przygotowujemy jak pomidory, bakłażany i cukinie przekrawamy wzdłuż, środek wydrążamy, liście kapusty przygotowujemy jak do gołąbków, czyli zanurzamy we wrzątku na ok. 10 min, wyjmujemy, nakładamy farsz i zawijamy.

Potrzebne: duży garnek z pokrywką, wrzątek, duża miska, płaski talerz o średnicy mniejszej niż nasz garnek.

Gotowanie: ok 40- 45min.

Wykonanie:

 Do dużej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy, sok wyciśnięty z 2 cytryn, drobno posiekaną w kosteczkę cebulę, drobno posiekane w kostkę pomidory, sól, pieprz (do smaku), posiekaną nać z pietruszki, suszoną miętę, ryż, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 min aby "przeszło".


W tym czasie przygotowujemy warzywa do faszerowania oraz przygotowujemy wrzątek i garnek.
Warzywa myjemy dokładnie, odcinamy górną część, tak aby zostało "wieczko". Środek z pomidorów wydrążamy, to samo robimy z papryką. Tak przygotowane warzywa myjemy w środku dokładnie, aby nie pozostawić pestek.


Kiedy warzywa są gotowe, nakładamy farsz mięsny łyżką w każdym warzywku, wypełniamy je po brzegi i zakrywamy je "wieczkiem".  Proces ten powtarzamy aż do wyczerpania farszu. Następnie układamy ciasno, jedno przy drugim w naszym garnku.


Kiedy warzywa są ułożone, na wierzch warzyw kładziemy płaski talerz - ma to za zadanie utrzymać "wieczka" i warzywa we właściwym miejscu. Następnie zalewamy to wszystko wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez około 40-45 min pod uchyloną pokrywka. Ile tego wrzątku nalać? Musimy tyle wlać do garna, żeby prawie całe warzywa znalazły się pod wodą.


Podajemy gorące z jogurtem. Smacznego!

A oto mój efekt końcowy:



Dajcie znać jak Wam poszło i czy smakowało. W razie pytań służę wiedzą :)

6 komentarzy:

  1. Myślę, że jakby farsz upiec w piekarniku z pokrojonymi warzywami w środku, to z tych samych składników wyszłoby coś zupełnie innego... Możesz poeksperymentować... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pysznie, pysznie:) Zapiszę sobie w zakładkach i chyba poeksperymentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ proszę uprzejmie! Daj znać jak smakowało jeśli eksperyment się uda :) Pozdrawiam i witam serdecznie na moim blogu. Twój również jest ciekawy, będę zaglądać! aha i będę podawać więcej przepisów. Następnym razem na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie przetestuję przepis na coś słodkiego :) Papryczki nadziewane farszem wyglądają niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze w koncu sprobowac. Zbieram sie i zbieram i zebrac nie moge ;)

    OdpowiedzUsuń