31 maja 2012

Lahmacun, czyli turecka pizza.

Co by się nie rozpisywać za długo, napisze tylko, że to moje ulubione danie, chyba nawet wolę to niż oklepanego dla mnie kebaba :) Polecam wypróbować w domu, albo kupić gotowe (koszt około 2-4 TL za placuszek).

Składniki dla 4-8 osób:

a) ciasto:
  •   350 g mąki pszennej 
  •   1 łyżeczka soli 
  •   2 łyżeczki suszonych drożdży instant (ja dałam pół saszetki, bo wydawało mi się za mało
  •   250 ml ciepłej wody
  •   2 łyżki oliwy
b) farsz:
  • 250 g mielonej wołowiny lub jagnięciny, albo pół na pół (można też dać 500g mięska)
  • 2 ząbki czosnku posiekane drobno
  • nać z pietruszki, świeża i drobno posiekana (około pół pęczka)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
     
Przygotowanie ciasta:
 
 Ciasto przygotować na około 2 godziny przed pieczeniem - musi sporo wyrosnąć. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, oliwę i zalać ciepłą wodą . wymieszać łyżką, gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki.
Zagnieść przez około 15 min do pulchności i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Przygotowanie farszu/nadzienia:

Mięso przełożyć do miski, dodać posiekaną nać z pietruszki, sól, pieprz, kmin rzymski, posiekaną drobno cebulkę, paprykę, czosnek i wymieszać dokładnie. Warzywa muszą być jak najdrobniej pokrojone, aż puszczą sok, który można odcinać na sicie przed dodaniem do mięsa. Odstawiamy taki farsz na ok 30 min do lodówki, aby wszystko dobrze przeszło.
Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka mniejszych kuleczek - około 8 sztuk. Podsypujemy mąką i jeszcze czekamy 30 min, aby wyrosły. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na wielkość placka o średnicy 24cm (możemy sobie pomagać dnem od małej tortownicy, w celu uzyskania odpowiedniego kształtu i rozmiaru).

Następnie na każdy taki placuszek kładziemy około 2-3 łyżki stołowe farszu (1/8 nadzienia) - można więcej, ale warstwa powinna być dobrze rozsmarowana i jak najcieńsza. Takie placuszki z farszem położyć na oprószoną mąką blasze i piec przez 8 - 15 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek. 

Piekarnik nagrzany do 220-240C. Jeśli ciasto będzie szybciej brązowieć, zmniejszyć temperaturę, to wszystko zależy jaki macie piekarnik.
Podawać posypane świeżą natką pietruszki, skrapiane sokiem z cytryny, następnie zawinąć w rulon jak naleśnik :)

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. w poprzednie wakacje byłam w Turcji i dosłownie wszystko mi smakowało,maja nieziemka kuchnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, chętnie wypróbuję... :D
    U siebie planuję niedługo dodać wpis o holenderskich naleśnikach... :D

    OdpowiedzUsuń